PUTEREA UNEI COMUNITĂȚI. Gorjenii lui Brâncuși dau voce muntelui – cum au pus pe harta actualității satul Gureni și o arie naturală protejată, prin implicare civică

Lupta pentru Salvarea Valei Bistriței

Valea Bistriței, așa cum o știm, va dispărea dacă noi nu facem nimic.” Așa și-au spus sătenii din Gureni, comuna Peștișani, județul Gorj când au aflat în 2013 că un afacerist local vrea să deschidă o carieră de calcar pentru construcții, în muntele lor. Faptul că era vorba chiar de muntele lor, pe râul lor, Bistrița gorjeană, i-a înfuriat și mobilizat în egală măsură.  

Locurile unde și-a petrecut Constantin Brâncuși copilăria ar fi fost distruse de explozibil pentru a se extrage calcar. Valea Bistriței, satul Gureni, natură, oameni, nimic nu ar mai fi fost la fel după începerea exploatării. Exploatare „prin pușcare”, adică prin folosirea explozibilului. 

„Anlizând efectele produse asupra mediului pe amplasamentul propus de titularul de proiect pentru deschiderea carierei de calcar, pot aprecia că mediul pe amplasamentul proiectului va deveni unul degradat, impropriu formelor de viată.” Aceasta este una dintre concluziile Raportului de expertiză tehnică extrajudiciarărealizat de unul dintre localnicii care s-au coalizat și au fondat mișcarea de rezistență din Peștișani, Dr. Ing. Cătălin Șchiopu.  

Inițiativa civică la firul ierbii. La propriu și la figurat 

În comuna Peștișani, satul Gureni, o mână de oameni a decis, acum 10 ani, că trebuie să ia atitudine pentru a nu permite distrugerea unui versant muntos aflat într-o arie naturală protejată de interes comunitar, în vederea exploatării calcarului. Acolo, în Valea Bistriței gorjene, în perimetrul ariei naturale protejate de interes comunitar Nordul Gorjului de Vest ROSCI0129, site Natura 2000, compania SC EXPLOCARB SRL și-a propus să deschidă o microcarieră pentru exploatarea calcarului industrial și de construcții (extravilan, zona Valea Nucului). 

Rezistența locală a reușit să evite un dezastru de mediu, chiar de mai multe ori. 

În 2013, SC EXPLOCARB SRL a depus documentele pentru obținerea avizelor necesare deschiderii carierei de calcar. Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a emis Acordul de mediu nr. 13 din 16.06.2014. Conform documentului, exploatarea calcarului ar fi trebuit realizată cu explozibil. 

În 2016,Primăria Peștișani a emis Autorizația de construire nr. 8/18.04.2016. 

În 2018, fără acte de reglementare s-au defrișat stejarii și s-au excavat roci de calcar. Titularul de proiect nu avea acord de mediu pentru executarea lucrărilor de extracție a calcarului și era în procedura de obținere. Acordul de mediu nr. GJ 13/16.06.2014 era emis pentru proiectul deschidere carieră si amenajare șantier, și era propus a fi amplasat în satul Frâncești și nu în satul Gureni. Prin urmare, cetățenii satului Gureni au făcut sesizare la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Gorj, prin care solicitau respingerea solicitării eliberării autorizației de mediu, pentru lipsa consultării populației în luarea deciziei, cu atât mai mult cu cât lucrările s-ar fi desfășurat la circa 125 de metri de casele lor, și pentru lipsa unui titlu de proprietate al companiei asupra perimetrului proiectului. 

În paralel, câțiva localnici au umblat din poartă în poartă pentru a-i informa pe ceilalți și a le prezenta pericolul ce îi paște și au strâns semnături împotriva proiectului de exploatare: Am bătut satul părinților mei, Frâncești, și satul Gureni aproape din poartă în poartă, ca să strâng semnături. Am plâns când nu mi-au primit petițiile la APM, am trimis peste tot, la început, sesizări și petiții. Eram eu, cu pădurarul și încă un localnic, dar nu am renunțat, iar oamenii au venit lângă mine, își amintește Minodora Păsărilăunul din inițiatorii miscării de rezistență și fondatorii organizației locale, Fundația Valea Bistriței. 

Fundația Valea Bistriței: Salvarea Naturii și Comunității

Cu scopul de a ocroti natura și locuitorii comunei, în 2020 s-a înființat Fundația Valea Bistriței. Membrii fundației au continuat să se implice, de acum în cadrul fundației, adresând solicitări către autorități, petiții, prin implicarea presei, iar toate eforturile lor au dus la rezultate concrete pentru protejarea acestei zone și stoparea proiectului de realizare a carierei de calcar.

În noiembrie 2022, președintele Comisiei de Patrimoniu Speologic din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a efectuat primele lucrări de cartografiere a unei peșteri  descoperite cu câțiva ani înainte, chiar pe terenul unuia dintre asociații din proiectul carierei de calcar. Inițiativa i-a aparținut vicepreședintelui Fundației Valea Bistriței.  Peștera a fost denumită simbolic, de către membrii Fundației, Peștera Speranței. Un element foarte valoros pentru biodiversitatea zonei este faptul că în această peșteră specialistul a observat, în hibernare, colonii de liliac mic cu potcoavă, specie strict protejată de lege. 

În 2021, localnicii au obținut sprijin suplimentar de la activiști și experți de mediu din țară. Astfel că biologul Călin Dejeu a transmis o adresă către Agenția Națională pentru Protecția mediului, cerând intervenția Corpului de Control pentru verificarea dosarului în care SC EXPLOCARB SRL solicita, cu studii de mediu incomplete și cu nerespectarea prevederilor legale pentru dezbaterea publică, emiterea acordului de mediu. 

Fundația Valea Bistriței și Bankwatch România au transmis la APM Gorj sesizare pentru respingerea cererii de emitere a acordului de mediu și plângere prealabilă. 

Cu toate acestea, în septembrie 2022 APM Gorj a emis Acordul de mediu nr. 13/19.09.2022 care permite demararea lucrărilor.  

Fundația Valea Bistriței a transmis la Tribunalul București cererea de suspendare a Acordului de mediu, iar 52 de cetățeni au depus plângere prealabilă la APM Gorj. 

Acțiunile cetățenilor din Gureni, în calitate de voluntari, au fost și sunt susținute în continuare de organizații de mediu cu experiență (Bankwatch România, Greenpeace, Agent Green), dar și de profesioniști (avocați, experți, specialiști media etc.). Prin acțiunile lor și prin perseverență, ceea ce foarte puțini au crezut posibil s-a întâmplat: pe 29 noiembrie 2022, Tribunalul București a dispus suspendarea Acordului de mediu 13/19.09.2022 emis de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj pentru deschiderea unei cariere de calcar în satul Gureni, comuna Peștișani. 

VIDEO Victorie a satenilor din Gureni. Acordul de mediu a fost suspendat de Tribunalul Bucuresti  

Acordul de mediu pentru cariera de calcar din comuna lui Brâncuși a fost suspendat VIDEO 

Victorie a satenilor din Gureni. Acordul de mediu a fost suspendat de Tribunalul Bucuresti 

„Greu a fost pentru ei (localnici) că au fost oarecum hăituiți, au mers kilometri întregi. Și-au lăsat munca, lucrul la casă… am văzut că la un moment dat erau obosiți. Dar am continuat și uite că am reușit. Dacă aș lua-o de la capăt, într-o situație similară? Sigur că da!”, concluzionează Minodora Păsărilă. 

Decizia instanței de suspendare a acordului de mediu nu este finală, APM Gorj și titularul proiectului putând depune recurs. Oamenii locului însă, cei care nu au renunțat la a-și apăra drepturile, au hotărât că vor merge mai departe, dacă va fi nevoie, pe toate căile legale și în 2023. Unită și motivată, chiar dacă restrânsă ca număr de membri, comunitatea din Gureni și Frâncești are acum o voce puternică.