ONG-urile din Gorj își doresc să participe la tranziția justă

ONG-urile din Gorj Cer Implicare Activă în Tranziția Justă

Mai multe organizațiile neguvernamentale din Gorj își doresc să fie implicate în procesul de tranziție justă, însă au nevoie de creșterea capacității și mai multă deschidere din partea autorităților publice. Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului „Participarea societății civile în tranziția justă”, organizat în luna mai la Târgu Jiu de către Bankwatch România.

La eveniment s-au alăturat invitați speciali din rețeaua CEE Bankwatch Network, cu experiență în tranziția justă în țările din Europa Centrală și de Est. Aceștia au pus accentul pe bune practici din țările lor și, în mod special pe ideea că societatea civilă trebuie să aibă un cuvânt de spus în tranziția justă. De exemplu, în regiunea Polonia Mare, cu bine cunoscutul oraș minier Konin, organizațiile neguvernamentale sunt cele care au pus pentru prima dată pe agenda publică tranziția justă și au mobilizat participarea. Regiunea este astăzi una dintre cele mai avansate din Polonia privind planificarea redezvoltării economice.

Magdalena Bartecka, Polish Green Network

Anelia Stefanova, CEE Bankwatch Network

A doua parte a evenimentului a constat într-un workshop prin care am adresat viziunea organizațiilor neguvernamentale privind viitorului Gorjului până în 2030. Acestea au pus pe masă subiecte precum: energia verde (în special fotovoltaica) pe fostele cariere de cărbune, dar numai, aici existând deja infrastructură de transport și cunoștințe energetice; potențialul turismului ecologic – pensiuni neutre din punct de vedere climatic cu producție proprie, având în vedere patrimoniul natural și cultural deja existent; dezvoltarea infrastructurii ecologice – de exemplu pentru reciclare, mobilitate – piste de biciclete; educația pentru protecția mediului, dar și educație antreprenorială; dezvoltarea antreprenoriatului social și atragerea companiilor în acest proces.

ONG-urile din Gorj au subliniat și care sunt nevoile lor pentru a putea contribui la atingerea acestor țeluri. Majoritatea s-au concentrat pe dezvoltarea capacității organizaționale – dezvoltarea de cursuri pentru scrierea de proiecte și diversificarea surselor de finanțare, dezvoltarea abilităților de comunicare și management. În același timp, au pus accentul pe nevoia de transparență din partea autorităților locale, consultare publică și  o comunicare mai bună, dar și nevoia de colaborare între toți actorii societății. Un exemplu este nevoia de a fi informați despre conținutul PTTJ Gorj prin sesiune de informare speciale, pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine de ce este nevoie de tranziție și care sunt oportunitățile.

„Implicarea organizațiilor neguvernamentale locale este importantă în procesul de planificare și implementare a Planului Teritorial de Tranziție Justă, ele fiind un pilon al societății, conștiente de problemele și nevoile de la firul ierbii”, a concluzionat Dan Dobre, coordonatorul campaniei tranziție justă la Bankwatch România.

Provocările tranziției juste făcute corect sunt enorme, de aceea transformarea durabilă a societății este imposibilă fără participarea activă a tuturor membrilor ei. Este important ca aceste fonduri să fie îndreptate către cei mai vulnerabili și să fie cheltuite eficient, pentru creșterea calității vieții comunităților direct afectate.

Săptămânile acestea a avut loc consultarea publică privind Programul Operațional Tranziție Justă și am încurajat și susținut organizațiile locale să participe. Acesta ar fi un prim pas pentru implicarea lor în acest proces.