Organizațiile Bankwatch România și Greenpeace România au organizat miercuri, 3 aprilie, la Universitatea Petroșani, o masa rotundă pentru a facilita o discuție între reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile locale, asociații, sindicate și mediul de afaceri, dar și reprezentanți ai Ministerelor Fondurilor Europene și Energiei. Obiectivele întâlnirii au fost înțelegerea oportunităților create de Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție și începerea unui dialog direct între Bruxelles și Valea Jiului.
La eveniment a fost prezentată inițiativa Comisiei Europene, Platforma care își propune să sprijine identificarea de alternative economice în regiunile în care principala industrie – mineritul cărbunelui – susține din ce în ce mai puține locuri de muncă. Au fost discutate, de asemenea, provocările întâmpinate în Valea Jiului, printre acestea numărându-se emigrarea populației active sau atragerea fondurilor europene în anumite sectoare. În cadrul evenimentului a fost lansat raportul „Recalificați și uitați„, o analiză a măsurilor luate în Valea Jiului pentru a atenua impactul disponibilizărilor din minerit.
Autoritățile au fost de acord că participarea tuturor actorilor este importantă, Ministerul Fondurilor Europene confirmând că în perioada următoare va fi dezvoltată o strategie care va fi corelată cu următoarea rundă de finanțare europeană. Reprezentanții Comisiei Europene au subliniat nevoia de a exista colaborare între autorități pentru a se implementa proiecte din care să beneficieze întreaga Vale, dar și includerea tuturor părților relevante în proces, mai ales sindicatele și asociațiile locale.
În cursul dimineții, au fost vizitate două proiecte care pot fi implementate și extinse prin susținerea Platformei: proiectul de regenerare urbană din Petrila, prin care se propune conversia patrimoniului industrial al minei închise în noul centru administrativ, cultural și de afaceri al localității, dar și inițiativa de a construi o serie de trasee de mountain bike pornind din Straja și alte stațiuni montane.
“Suntem încrezători că actorii din Valea Jiului au împreună puterea de a începe un proces de transformare a regiunii. Implicarea și interesul arătate în timpul evenimentului trebuie să continue, pentru a vedea proiecte implementate în cel mai scurt timp”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România. “Platforma reprezintă o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă, însă acestea nu vor fi de durată și bine plătite dacă nu sunt rezolvate și celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura”, a completat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.
Următoarea întâlnire a Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, între 8 și 9 aprilie. La aceasta vor participa peste 200 de reprezentanți ai industriei energetice, mediului de afaceri, autorităților naționale și locale și ONG-uri, pentru a discuta bune practici și idei de proiecte. Ministerul Energiei și Asociația Planeta Petrila vor prezenta fiecare câte un proiect din România.