Asociațiile Bankwatch România și 2Celsius au organizat prima vizionare a filmului documentar DINCOLO DE CĂRBUNE, produs în cadrul proiectului Active Citizens Fund „Abordarea pragmatică a provocărilor de mediu, economice, sociale și legislative ale tranziției energetice”, despre tranziția județului Gorj de la o regiune monoindustrială bazată pe cărbune la o economie cu emisii reduse de CO2.
Primele semne ale transformării Gorjului DINCOLO DE CĂRBUNE le-a surprins Mihai Stoica, în calitate de regizor și scenarist, în documentarul prezentat în cadrul unui eveniment privat pe tema tranziției juste, pe 2 noiembrie 2023, la Cinematograful Muzeului Țăranului Român. La discuția care a avut loc după vizionare au participat ca invitați, alături de regizor, Alina Costăchescu, director al Autorității de Management POTJ din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), și Robert Filip, primarul orașului Rovinari. Discuția a fost moderată de jurnalista Andreea Pietroșel.
Pentru ca procesul de tranziție către o economie cu emisii reduse de CO2 să aibă loc și să fie unul just, societatea civilă, administrațiile locale, mediul economic și cel academic învață să colaboreze. Să găsească împreună soluții și să le aplice. Să învețe din greșeli și să nu se întoarcă…
… în secolul trecut, cu aproape 60 de ani în urmă
Bazinul carbonifer al Olteniei devenise, începând cu anii 1970, în urma deciziei conducerii regimului comunist al Republicii Socialiste România, „inima” energetică a țării. Sistemul energetic național de atunci avea nevoie de producție masivă de energie pentru a susține, în primul rând, industria energofagă care împânzise România.
În 2012, Guvernul a decis să înființeze Complexul Energetic Oltenia (CEO), un mamut energetic cu o singură sursă, reunind sub aceeași umbrelă 4 centrale termoelectrice și 11 cariere de lignit. CEO devine astfel cel mai mare angajator și cea mai mare companie din Gorj, precum și unul dintre cei mai importanți furnizori de energie din țară. Multe alte companii și angajații acestora depind de contractele cu CEO.
România va elimina treptat energia pe bază de cărbune până în 2032, iar legea decarbonizării, promulgată în decembrie 2022, setează cadrul legal pentru aceste transformări. Pentru că industria cărbunelui este cel mai mare angajator direct și indirect din Gorj, închiderea minelor și retehnologizarea centralelor termoelectrice vor duce la concedieri masive și un minus mare în bugetul județului.
„Este un început, i-am văzut pe oamenii care sunt dispuși să intre în programele de recalificare în zonele aflate în tranziție. Avem nevoie de programe serioase și aduse la zi, nu din economia trecutului. Asta am încercat să transmit și eu, să găsesc optimismul. Problema mare este că oamenii nu mai au încredere că cei care ar trebui să-i susțină în procesul acesta de tranziție sunt de încredere. Totuși, Gorjul are niște resurse extraordinare și un potențial uman remarcabil și sunt sigur că viitorul va arăta mult mai bine pentru Gorj și pentru gorjeni”, a declarat Mihai Stoica, regizorul documentarului DINCOLO DE CĂRBUNE.
Fondul de Tranziție Justă, Fondul de Modernizare, alte surse de finanțare asigură deja resursele financiare pentru reconversia profesională a angajaților, pentru recalificare, pentru crearea unei economii bazate pe energie curată, din surse regenerabile.
„Programul ⟮POTJ⟯ va veni în sprijinul calificării și recalificării forței de muncă, inclusiv în sprijinul AJOFM-urilor. Săptămâna viitoare vom lansa în consultare publică Ghidul pentru întărirea capacității AJOFM-urilor, pentru partea de upskilling, reskilling pe care ei pot să o facă. Încercăm să lansăm și un call pentru proiecte competitive pentru toate centrele de formare acreditate care să fie în stare să dezvolte programe de formare pe competențe verzi, în corelare cu strategia națională, și să adapteze cererea la oferta pieței forței de muncă din județele de tranziție. Va mai fi un apel de proiecte deschis tuturor angajatorilor, cu privire la reținerea forței de muncă înalt calificate în aceste județe tocmai pentru a evita această de populare. … Pentru mine, de la nivel național, dintr-o instituție publică, cea mai mare provocare este să reușesc să adaptez liniile de finanțare la necesarul județelor aflate în tranziție. Pentru asta e nevoie de o comunicare bidirecțională atât din partea mea, cât și a tuturor actorilor de la nivel local. Putem finanța și atrage investitori străini pentru investiții productive în aceste județe, dar nu este suficient să atragi investitorii, e nevoie să le oferi și anumite servicii și infrastructură ca să reușești să-i localizezi în județele în tranziție”, a subliniat, în cadrul discuției de după vizionare, Alina Costachescu, director al Autorității de Management POTJ din MIPE.
Procesul transformării Gorjului a început. GORJUL are VIITOR și DINCOLO DE CĂRBUNE. Odată cu aprobarea Fondului de Tranziție Justă de către Comisia Europeană, în decembrie 2022, toți factorii implicați poartă responsabilitatea reușitei acestei transformări.