fbpx

Decarbonizare cu viteza melcului – Membrii Comitetului consultativ cer Ministerului Economiei să organizeze o primă întrunire

București – 30 martie 2023 – Membrii Comitetului consultativ pentru asistență privind aspectele  relevante în implementarea programului de decarbonizare vor să se întrunească și cer Ministerului Economiei, cel care a înființat Comitetul, să organizeze o primă întrunire a acestuia. Din cele 25 de  instituții/organizații membre, 13 au semnat cererea de întrunire a Comitetului și sunt dornice ca acest comitet să își înceapă activitatea.

Comitetul consultativ pentru asistență privind aspectele relevante în implementarea programului de  decarbonizare s-a înființat prin Ordinul nr. 1.081, în data de 6 septembrie 2022, și este asumat prin Legea decarbonizării, jalon important în PNRR. Legea decarbonizării a fost adoptată la finalul anului 2022, iar procesul de decarbonizare deja a început. Suntem deja la finalul lunii martie, iar membrii Comitetului consultativ nu au avut încă nicio întâlnire oficială și nici au fost contactați în legătură cu o posibilă întâlnire.

„Lipsa unui parcurs clar în ceea ce privește decarbonizarea în România pune în pericol pe cei mai vulnerabili consumatori de energie și adâncește sărăcia energetică. Dialogul civic și social trebuie intensificat, iar Comitetul consultativ privind decarbonizarea, înființat de mai bine de patru luni, trebuie să își înceapă lucrările”, afirmă Corina Murafa, expert din partea Asociaţiei Centrul pentru Studiul Democraţiei și membră a Comitetului consultativ.
„Cererea noastră se adresează Ministerului Economiei și subliniază dorința membrilor și necesitatea ca aceștia să se întrunească cât mai curând pentru a-și putea începe activitatea”, confirmă și Alexandra Doroftei, membră a Comitetului consultativ din partea Asociației Bankwatch România.

Despre Comitetul consultativ

Comitetul consultativ are două funcții principale:
1. asigură consultanță de specialitate și elaborează propuneri și/sau recomandări pentru o bună desfășurare a procesului de decarbonizare, care vor sta la baza deciziilor luate de către Comitetul interministerial al cărbunelui, responsabil pentru deciziile finale.
2. asigură funcționarea optimă a Grupului de lucru pentru coordonarea și monitorizarea realizării activităților din cadrul procesului de decarbonizare a sectorului energetic.
Comitetul este alcătuit din 25 de instituții publice/organizații membre din regiunile care vor trece prin procesul de decarbonizare, printre care se numără
 reprezentanți ai administrațiilor județene și locale,
 operatori economici producători de energie electrică pe bază de lignit şi huilă,
 reprezentanți ai sindicatelor din producerea energiei din cărbune,
 reprezentanți ai societății civile,
 reprezentanți ai mediului universitar şi grupuri de experți specializați în domeniul energiei.

Membrii Comitetului consultativ sunt cei care cunosc cel mai bine realitatea, problemele cu care se confruntă locuitorii și nevoile din județele/localitățile pe care le reprezintă, cunosc cel mai bine situația tehnico-economică a industriei de producție de energie din cărbune, a angajaților, condițiile de muncă, dar mai ales dorințele și așteptările celor care își vor pierde locurile de muncă ca urmare a procesului de decarbonizare. Acestora li se adaugă asociațiile care urmăresc ca procesul de decarbonizare să se realizeze corespunzător, pentru o tranziție energetică sustenabilă și prietenoasă cu mediul și în același timp o tranziție justă pentru locuitorii acestor zone, dar și specialiști care să poată contribui cu cunoștințele lor în domeniu. Cu alte cuvinte, toți cei care vor fi direct implicați și afectați în diverse forme sau sunt direct interesați sau implicați în proces fac parte din acest Comitet.
Mai mult decât atât, procesul de decarbonizare este unul foarte complex și necesită o foarte bună organizare și planificare. Organizarea, planificarea, discuțiile și elaborarea propunerilor sunt activități care necesită timp, astfel încât este necesar ca membrii comitetului să se așeze la masa discuțiilor cât mai curând pentru a putea elabora propuneri analizate, coerente, documentate și consultate, astfel încât toate părțile implicate să fie mulțumite cu propunerile discutate, iar acestea să ajute cu adevărat la realizarea procesului de decarbonizare.