fbpx

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru trei termocentrale pe cărbune

Comisia Europeană a anunțat joi, 2 decembrie, printr-un comunicat de presă, faptul că a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale. Trei termocentrale din România încalcă încă din 2014 limitele de poluare stabilite de Directiva privind emisiile industriale.

Procedura de infringement a fost demarată în urma unei sesizări formulate de Asociația Bankwatch în 2017, care arăta că Directiva privind emisiile industriale nu este aplicată corect în România.

„Am avertizat încă de anul trecut că România va fi trimisă în judecată dacă nu va rezolva problema emisiilor, fiind următorul pas legislativ după avizul motivat. Problema a fost ignorată mai bine de cinci ani de către autorități”, spune Cătălina Rădulescu, avocat de mediu și reprezentat Bankwatch România.

Cele trei termocentrale au funcționat fără autorizații integrate de mediu încă din 2014 și au depășit anual limitele de poluare pentru dioxid de sulf. Conform calitateaer.ro, dioxidul de sulf poate provoca dificultăți respiratorii severe, atunci când suntem expuși la o cantitate mare, iar pe termen lung poate avea ca efect infecții ale tractului respirator.

Una dintre unitățile de la termocentrala Govora poluează cu dioxid de sulf de 10 ori mai mult decât limita admisă, iar Mintia de 17 ori mai mult. Termocentrala Mintia a intrat în conservare în 2021, inclusiv din acest motiv.

Sursa foto: Raport „Cărbunele în România”, Bankwatch, august 2021

Ministrul mediului a declarat că i se pare ciudată decizia Comisiei, în condițiile în care Mintia a fost oprită. Însă acest lucru nu compensează pentru poluarea acumulată în cei șapte ani la rând.

„Și nouă ni se pare ciudat că în tot acest timp ministerul mediului nu a făcut nimic pentru a reduce aceste emisii ce îmbolnăvesc cetățenii, în timp ce autoritățile din domeniul energiei nu au luat măsuri pentru a înlocui acești coloși industriali cu metode mai eficiente și nepoluante de producere a electricității și căldurii pentru populație”, a adăugat Ioana Ciută, Președinta organizației Bankwatch.