fbpx

Autoritățile din Valea Jiului și Gorj au discutat despre colaborare pentru viitorul regiunilor miniere

Reprezentații autoritățile locale din Valea Jiului și Gorj au discutat marți, 5 octombrie, despre oportunitățile și provocările pe care tranziția de la cărbune le aduce pentru fiecare regiune și au împărtășit experiențele de până acum în planificarea tranziției juste.

Întâlnirea, care a avut loc la Târgu Jiu la inițiativa Asociației Bankwatch România, a adus la aceeași masă reprezentați ai autoritățile locale din cele două regiuni miniere, cu scopul de a face schimb de practici și a împărtăși posibile soluții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.

Domnul Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiul Petroșani, a vorbit despre importanța coalizării administrațiile locale pentru a planifica împreună viitorul regiunii dincolo de industria carboniferă. Acesta a evidențiat rolul pe care îl au Strategia Văii Jiului și  participarea în cadrul Platformei regiunilor carbonifere în tranziție din Europa pentru implementarea proiectelor în Valea Jiului.

„Între bazinele miniere din Valea Jiului și Oltenia există multe similitudini, dar avantajul celor de la Gorj constă în faptul că sunt la începutul acestui proces de tranziție și restructurare, care în zona noastră este mai avansat, iar experiența zonei noastre poate constitui pentru ei cel puțin un punct de plecare”, a spus Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiul Petroșani.

De asemenea, domnul Tiberiu-Alin Șipanu, din partea Consiliului Județean Gorj, a prezentat situația din Gorj și cum a decurs elaborarea Planului teritorial pentru tranziție justă. Consiliul Județean Gorj și-a manifestat interesul de a fi parte din Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție.

„Înscrierea în platforma regiunilor miniere din Europa este un pas important pe care trebuie să îl facem pentru că există acolo modele de tranziție mai avansate, de unde putem învăța”, a afirmat reprezentantul CJ Gorj.

Discuțiile s-au concentrat pe idei de proiecte și argumente pentru care cele două regiuni miniere ar putea să colaboreze în viitor – spre exemplu dezvoltarea infrastructurii feroviare sau programul guvernamental de recalificare pentru mineri.

„Dialogul de astăzi si prezența domnului Ridzi sunt relevante pentru că deja dumnealor au experiență, sunt într-un punct în care Gorjul va ajunge în câțiva ani. După ce vom avea planul aprobat cu direcțiile de finanțare va veni cea mai grea etapă, aceea de implementare. O abordare posibilă este să  creăm câteva piețe de consum pe avantajele pe care ni le oferă județul – potențialul energetic verde, reabilitarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, industria automotive sau chiar economia circulară”, a adăugat domnul Șipanu.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care România și-a asumat anul 2032 termen limită pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic. În Valea Jiului și Gorj sunt în prezent în jur de 16.000 de angajați direcți în sectorul minier, iar economiile celor două regiuni carbonifere din România vor avea parte de schimbări sistemice. Totodată, cele trei județe care utilizează cărbune pentru producerea energiei, Gorj, Dolj și Hunedoara au înființat în luna septembrie Asociația „Conurbaţia Jiului”, o  inițiativă regională  prin care pot conlucra pentru susținerea proiectelor de diversificarea economică.