fbpx

Soluții pe termen scurt în minerit: ignorarea dreptului la proprietate

Viceprim-ministrul Costin Borc a vizitat la începutul săptămânii județul Gorj, unde directorii Complexul Energetic Oltenia (CEO) i-au solicitat adoptarea de hotărâri de guvern pentru exproprieri în vederea extinderii carierelor Roșia și Jilț Sud. Prin aceste acte, compania nu ar mai fi nevoită să negocieze cu localnicii, fiecare primind o sumă fixă prestabilită, și nici să suporte exproprierile – banii urmând să fie alocați de la bugetul de stat.

Bankwatch și Greenpeace i-au trimis astăzi o scrisoare viceprim-ministrului Costin Borc în care i-au cerut să respingă solicitările primite din partea CEO pentru facilitarea exproprierilor prin hotârăre de guvern, cele două organizații de mediu considerându-le abuzive.

CEO intenționează să extindă 10 mine din județul Gorj, multe dintre aceste proiecte fiind blocate deoarece compania consideră exagerate despăgubirile solicitate de proprietari pentru a-și reface gospodăriile.

În decembrie 2015, actualul Guvern a emis o primă asemenea hotărâre, HG 960/09.12.2015, ce permite companiei beneficiare să exproprieze locuitorii satului Runcurel fără un proces just de negociere, dar cu bani de la bugetul de stat.

Discuția despre noi acte ale Guvernului ignoră faptul că HG 960/09.12.2015, Hotărârea adoptată pentru cariera Jilț Nord la sfârșitul anului trecut, a atras un proces din partea localnicilor din Runcurel, care primesc doar 1 euro pe metru pătrat pentru terenurile lor. HG 960/2015 nu prevede bani și pentru construcțiile din gospodărie sau pentru culturi, ci doar pentru terenul de sub acestea, iar banii astfel alocați vor fi plătiți de la bugetul de stat, nu din cel al companiei beneficiare.

„Anularea prin Hotărâre de Guvern a procesului echitabil de negociere, pentru falsul motiv că localnicii au pretenții exagerate, este un paravan pentru oferirea de ajutor de stat unei companii, din banii contribuabililor. Presiunile companiei asupra guvernului în această direcție sunt tot mai mari, în detrimentul localnicilor și al tuturor românilor.” – Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

„Desigur că nici o extremă nu este de dorit: nici compensații nejustificat de mari, dar nici preluarea proprietăților cu forța, pe nimic. Considerăm importantă analizarea individuală a fiecărui caz în parte și negocierea reală cu localnicii.” – Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

Textul integral al scrisorii este disponibil aici. Pentru mai multe informatii:

Alexandru Mustață – 0726 770 808

Ion Cepraga – 0724 302 487

Fotografie de Mihai Stoica pentru Bankwatch