Pericolul deșertificării. Cum afectează industria cărbunelui calitatea solului și apei în Oltenia

Degradarea Solului și Criza Apei în Gorj: Impactul Industriei Cărbunelui

Acest raport analizează cauzele care stau la baza degradării solului și a lipsei de apă în județul Gorj. Conform studiilor realizate în zonă în ultimii 30 de ani, reiese că activitatea de producție a energiei pe bază de cărbune este una dintre principalele cauze antropice care au determinat deficitul de apă sau poluarea excesivă. Împreună cu defrișările ilegale și lipsa unui sistem de irigații acestea determină o ariditate crescută a solului care crește riscul de apariție a fenomenului de deșertificare. Asociația Bankwatch România a documentat în 2017 modul în care locuitorii din satele Lupoaia și Roșia de Jiu sunt afectați de lipsa apei, iar în 2021, în urma documentării în satele Rogojel și Runcurel, a constatat aceeași situație.

În satul Rogojel, aflat lângă cariera Pinoasa, oamenii nu au apă în curte. Există o fântână cu apă în sat de la care se alimentează, dar care, după aspect și miros, nu pare a fi potabilă. În zonă mai este o cișmea, pusă la dispoziția oamenilor, dar pe care aceștia evită să o folosească deoarece consideră că apa din ea nu este potabilă.

Exploatarea Cărbunelui și Criza Apei

În satul Runcurel, situat lângă cariera Jilț Nord, o doamnă care locuiește pe la jumătatea satului spune ca are apă în fântâna din curte, dar știe ca alți locuitori din sat, mai ales cei din aproprierea carierei, nu au. Un alt localnic care are casa mai aproape de cariera Jilț Nord a povestit că nu are deloc apă în gospodărie și că primește apă de la o cisternă, însă ea vine „când se poate’’, cu frecvență neregulată, de la 3 la 6 luni și chiar o dată pe an, așa că dânsul stochează apa într-un bazin. Domnul nu are deloc apă în gospodărie, nici pentru animale și nici pentru a uda grădina, iar apa de băut o cumpără de la magazin.

Cum afectează exploatarea cărbunelui sursele de apă 

Autoritățile locale și centrale trebuie să se așeze la masă pentru a găsi modalități viabile de a aborda problema apei și a degradării solului în Gorj, strâns legate una de cealaltă, în beneficiul comunităților locale. Pericolul este cu atât mai mare cu cât, de la an la an temperaturile ating noi niveluri record. Lipsa apei este problema imediată care poate fi rezolvată prin suplimentarea surselor de apă și tratarea acestora, însă închiderea carierelor de cărbune este inevitabilă dacă autoritățile locale își doresc cu adevărat să redea oamenilor dreptul la apă și să repare problemele prin care au trecut ani la rând.

Problema mai amplă, a riscului deșertificării, ar trebui tratată în paralel printr-o strategie care să abordeze toate cauzele care conduc la aridizarea zonei. Rezolvarea problemelor de mediu este cheia dezvoltării durabile a județului. Există soluții prin care locuitorii din Oltenia se pot adapta la schimbările climatice, iar acestea pot fi accesate prin fondurile de dezvoltare regională sau tranziție justă puse la dispoziție de Uniunea Europeană.