fbpx

Gazul și nuclearul pun paie pe foc! Nu ne permitem etichetarea lor ca energii verzi

Pe 4 iulie Parlamentul European își va da votul final pentru includerea gazului și nuclearului în taxonomia UE. Până atunci, comisiile de mediu și economică ale Parlamentului se întâlnesc pe 14 iunie pentru a stabili pozițiile lor cu privire la taxonomia verde.

Organizațiile de mediu din Europa iau cu asalt membrii Parlamentului European, încercând să îi convingă să nu voteze Actul delegat complementar propus de Comisie. Împreună cu mai multe organizații – 2Celsius, Greenpeace, WWF și Declic – am trimis și noi o scrisoare de poziție europarlamentarilor români, cu speranța că mai multe argumente științifice și economice îi vor determina să facă alegerea corectă. 

Un lucru important de știut este că excluderea gazului și nuclearului din taxonomie nu va interzice statelor membre sau companiilor să investească în aceste tehnologii. Este în schimb un instrument de transparență, un ghid pentru etichetarea activităților ca sustenabile. Unii investitori și bănci au criticat deja această propunere ca fiind dăunătoare.

Și noi credem la fel. Includerea gazului și nuclearului în taxonomia verde nu numai că va crește riscul accelerării schimbărilor climatice și distrugerii mediului, ci va permite acestor activități să fie marcate ca sustenabile și va deturna finanțări care ar trebui să meargă în mod normal către energiile regenerabile. 

Mai mult, actul delegat complementar nu aduce avantaje considerabile României în ceea ce privește energia nucleară. Unul dintre criteriile pentru finanțare este ca țările să construiască depozite geologice pentru deșeurile nucleare până în 2050, însă țara noastră nu le va avea operaționale până atunci. 

Scopul inițial al taxonomiei era de a clasifica, după criterii științifice, activitățile durabile care contribuie cu adevărat la lupta cu schimbările climatice. Însă a devenit din păcate un instrument de lobby politic al industriei fosile. Parlamentul European are puterea să întoarcă această decizie, și să demonstreze, odată pentru totdeauna, că respectă mediul și cetățenii, că nu vrea să îi păcălească prin etichete false. 

Mai multe argumente pot fi citite în scrisoarea trimisă europarlamentarilor români

Cetățenii uniunii europene pot trimite și ei semnale europarlamentarilor prin semnarea petițiilor deschise: