România poate fi pe calea unei economii sustenabile și prospere dacă factorii de decizie acceptă faptul că produsul intern brut crește în tandem cu scăderea cererii de energie, se arată într-un raport lansat astăzi de Bankwatch România.
Raportul combate premiza comună conform căreia creșterea economică presupune o mărire a consumului de energie, ce a stat la baza tuturor strategiilor energetice ale României. Analiza de față arată că acest lucru nu se mai întâmplă în realitate, nici în România și nici în alte țări europene. Din 2009, România înregistrează o creșetere constantă a PIB-ului și totodată scăderea consumului de energie. Acest lucru este valabil și pentru Uniunea Europeană începând cu 2010.
De când a fost introdus în 2011 de un raport al Națiunilor Unite, conceptul de decuplare a PIB-ului de consumul de energie a fost încorporat gradual în tot mai multe politici de dezvoltare la nivel mondial.
Uniunea Europeană și-a asumat o tranziție pe term lung către o economie cu emisii reduse de CO2, în primul rând datorită nevoii urgente de a reacționa la schimbările climatice. Însă unele guverne nu întreprind încă măsuri.
Faptul că decuplarea devine o paradigmă dominantă este ignorat în România. Estimările oficiale încă anticipează o creștere a consumului de energie intern între 20% și 100% până în 2030. În același timp, Ministerul Energiei recunoaște că din 2009, PIB-ul României a crescut concomitent cu descreșterea consumului de energie, însă nu a luat în calcul această traiectorie în elaborarea noii strategii energetice naționale, aflată în prezent în lucru.
România are una dintre cele mai bune rate de creștere economică din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, pe lângă faptul că intensitatea energetică a țării este de două ori mai mare decât media UE, România are de asemena și un potențial foarte mare de reducere a consumului de energie, mai ales în sectoarele domestice și transporturi, arată raportul.
Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România, declară:
“Faptul că România și-a îndeplinit practic țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2020 fără a face eforturi deosebite demonstrează că avem încă un potențial vast pentru a aborda poluarea mai ambițios, în același timp asigurând prosperitatea societății acum și în viitor. Factorii de decizie trebuie să recunoască și să pregătească creșterea economică cu emisii scăzute.”
Realizarea acestui potențial necesită o schimbare de gândire în ministere și instituții, precum și o perspectivă pe termen lung. Raportul conține o serie de recomandări pentru a pune în aplicare conceptul decuplării, precum prioritizarea investițiilor în eficiență energetică, reducerea emisiilor din sectorul transporturi, și dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă.
Graficele care însoțesc comunicatul de presă sunt disponibile aici.
Raportul complet este disponibil aici: Decuplarea-cresterii-economice-de-consumul-de-energie
Pentru mai multe informații:Alexandru MustațăCampaign Coordinator, Bankwatch Romaniaalexandru.mustata@bankwatch.org+40 726 770 808