fbpx

Evaluarea de mediu a Strategiei Energetice: toleranță maximă pentru proiecte distructive

Marți, 15 octombrie, de la ora 16.00, este dezbătută la Biblioteca Universității Politehnica București evaluarea de mediu a proiectului de Strategie Energetică Națională 2019 – 2030, cu perspectiva anului 2050. Nivelul redus de ambiție și lipsa de viziune din strategie se reflectă și în evaluarea de mediu, care este incompletă și mult prea îngăduitoare cu proiecte cu impact mare asupra mediului, precum noi termocentrale pe combustibili fosili, reactoare nucleare sau o hidrocentrală pe Dunăre.

În cadrul procedurii de evaluare strategică de mediu este organizată o dezbatere publică la Universitatea Politehnică București. Sunt supuse discuției raportul de mediu și studiul de evaluare adecvată pentru proiectul de strategie energetică a României.

O analiză contractată de Greenpeace și Bankwatch arată că documentele puse în dezbatere sunt incomplete şi tratează superficial subiectul abordat. Raportul de mediu ignoră alte planuri și strategii elaborate anterior și nici măcar nu identifică aspectele de mediu relevante care trebuie analizate. Deși enumeră o serie de proiecte care vor avea un „impact semnificativ” asupra mediului, studiul de evaluare adecvată nu propune soluții alternative sau măsuri compensatorii, iar impactul cumulat al proiectelor nu este evaluat.

„Dacă Strategia Energetică devine lege, această evaluare de mediu dă undă verde practic unor proiecte al căror impact real nu este luat în considerare. Ministerul Energiei trebuie să producă o strategie care nu ignoră evoluțiile din domeniul energiei și al schimbărilor climatice din ultimii 30 de ani”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

„Este de neconceput ca în 2019 să discutăm despre aceleași proiecte învechite, din vremuri când protecția mediului nu primea deloc atenția cuvenită. Deși ne angajăm în fața Europei că ne vom îndrepta către o economie cu zero emisii de gaze cu efect de seră, Strategia Energetică Națională propune contrariul – dezvoltarea de noi capacități poluante, cu un impact semnificativ asupra sănătății publice și mediului înconjurător.”, a adăugat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Analiza Raportului de mediu şi a Studiului de evaluare adecvată a Strategiei Energetice este disponibilă aici.