Ce efecte negative ar putea avea proiectul Neptun Deep asupra mediului
Consultare Publică la Tuzla: OMV Petrom Prezentă Proiectul Neptun Deep și Impactul de Mediu
Pe 9 ianuarie OMV Petrom a organizat la Tuzla consultarea publică pentru obținerea acordului de mediul al proiectului de exploatare gaze Neptun Deep. Au fost prezentate Raportul privind impactul asupra mediului și Evaluarea adecvată, care analizează potențialul impact de mediu al proiectului și propun măsuri de atenuare. La eveniment au fost prezenți localnici și organizații de mediu care și-au exprimat îngrijorările cu privire la impactul negativ al proiectului.
Reprezentanții organizațiilor de mediu prezenți au atras atenția asupra impactului climatic și au cerut clarificări suplimentare despre afectarea biodiversității. Proiectul Neptun Deep are emisii semnificative de gaze cu efect de seră, în jur de 14 milioane tone CO2 pe an, mai ales dacă se iau în considerare și cele rezultate din arderea gazelor extrase. Dar raportul prezentat compensează artificial emisiile proiectului, presupunând că tot gazul extras va înlocui capacități energetice pe cărbune, ceea ce ar conduce la o reducere drastică a emisiilor proiectului. Această ipoteză este una falsă și subestimează impactul climatic al proiectului. Cu toate acestea, impactul asupra climei este estimat a fi moderat (mediu), chiar și după aplicarea măsurilor de evitare, precum utilizarea celor mai noi tehnologii, mentenanța de rutină sau utilizarea utilajelor cu consum redus de combustibil.
Proiectul Neptun Deep: Impactul Semnificativ asupra Habitate și Specii Marine
Mai multe componente ale proiectului au impact moderat și major asupra unor habitate și specii marine, precum delfini și zone de hrănire ale acestora. Conducta intersectează aria protejată Capul Tuzla ROSCI0273, iar pentru instalarea ei se va săpa un tunel și se va ancora pe fundul mării în zona de protecție. Acest lucru riscă strivirea substratului mării, populat cu organisme marine, sursă de hrană pentru pești, mamifere marine, dar și oameni. Impactul este estimat ca fiind moderat pentru biodiversitate și rămâne la aceeași intensitate în ciuda măsurilor de prevenție precum ancorarea în afara habitatelor sau instalarea unor perdele de turbiditate.
În larg, la 115 de km, instalarea Platformei de producție va produce sunete puternice care vor afecta permanent și temporar auzul populațiilor de delfini și pești și vor fi percepute de la 12 km distanță, cu impact major asupra biodiversității. Atât Tursiops truncates – Afalinul, cât și Phocoena phocoena – Marsuinul sunt specii strict protejate care vor fi afectate negativ de proiect. Măsurile de reducere a efectelor sunt o zonă de excludere de 500 m (prin observație directă) și utilizarea utilajelor la putere redusă o anumită perioadă pentru a da timp mamiferelor să plece din zonă. Cu toate aceste proceduri, impactul devine unul moderat și riscul de afectare negativă rămâne real.
Impactul Deversărilor de Pe Platforma Neptun Deep: Poluarea Substratului Marin și Riscuri pentru Biodiversitate
În timpul operării platformei timp de 20 de ani, de la platformă se vor deversa în apa mării apa de zăcământ și alte ape utilizate în producție, estimate cu impact moderat asupra biodiversității. Aceste deversări riscă să polueze substratul marin și să afecteze zooplanctonul și fitoplanctonul pe 2km în jurul platformei, elemente vitale în lanțurile trofice esențiale pentru viața marină. Deși nu au impact direct asupra habitatelor protejate, deversările pot afecta viețuitoarele marine din zona platformei. Deși sunt propuse măsuri de protecție cum ar fi tratarea și testarea apelor, respectarea dozelor chimice recomandate, realizarea de teste de toxicitate, riscul rămâne unul moderat.
Locuitorii din Tuzla și Costinești au fost îngrijorați de impactul vizual al proiectului într-o zonă turistică și de emisiile de poluanți. Stația de reglare și măsurare a gazului urmează să fie construită lângă calea ferată care leagă Constanța de Mangalia, în dreptul localității Tuzla. Conducta va traversa 1 km de teren până la țărm. Impactul asupra calității aerului este estimat a fi minor, iar asupra peisajului este calificat ca nesemnificativ. În privința calității aerului, se vor lua măsuri de prevenție precum udarea zonelor de lucru în perioade fără precipitații, evitarea excavării în timpul vântului puternic și utilizarea utilajelor de ultimă generație. În vederea protecției peisajului, se va planta o perdea de vegetație în jurul stației de reglare-măsurare.
Proiectul Neptun Deep poate avea efecte semnificative asupra schimbărilor climatice și a biodiversității Mării Negre. Considerăm că este nevoie de măsuri suplimentare pentru reducerea impactului la nivel minor.
Într-o perioadă atât de importantă pentru tranziția energetică, statul român insistă să investească în continuare în proiecte dăunătoare mediului și climei. Tranziția la energie regenerabilă a sistemului energetic ar trebui să însemne exact acest lucru: investiții în energie regenerabilă și proiecte conexe care să integreze mai bine această energie în sistem, nu încurajarea utilizării de combustibili fosili.
Sursă fotografii: Raport privind impactul asupra mediului al proiectului Neptun Deep